Zupa z dyni piżmowej

Screenshot_20180208-084128_1(1)

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • 2 łyżki oliwy / 2 Löffel Öl
  • 2 marchewki / 2 Karotten
  • 0,5 pietruszki / 0,5 Petersilie
  • 1 cebula / 1 Zwiebel
  • 2 ząbki czosnku / 2 Knoblauchzehe
  • 2 ziemniaki / 2 Kartoffeln
  • duża dynia piżmowa / große Kürbis
  • 1 litr bulionu warzywnego / 1 l. Brühe
  • duża szczypta cynamonu / ein Prise Zimt
  • szczypta kardamonu / ein Prise Kardamom
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru  / 0,5 Teelöffel pulverig Ingwer
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne / 0,25 Teelöffel  Cayennepfeffer
  • 1 łyżka syropu klonowego / 1 Löffel Ahornsirup
  • sól i pieprz / Salz, Pfeffer

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynię piżmową obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Marchewkę, cebulkę oraz ziemniaki również drobno kroimy. Podsmażamy wszystkie warzywa razem na oliwie przez kilka minut. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy, pieprz i sól do smaku. Następnie zupę miksujemy na gładką masę. Podajemy jeszcze gorącą, z łyżką mleka kokosowego lub śmietany, posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Można także podawać z grzankami.

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje