Zupa serowa

20170109_202800

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • 500 g mięsa mielonego / 500 g Hackfleisch
  • ząbek czosnku / Knoblauchzehne
  • cebula / Zwiebel
  • sól, pieprz / Salz, Pfeffer
  • bułka tarta / Semmelmehl
  • jajko / Ei
  • seler, marchewka, por / Sellerie, Möhrchen, Poree
  • 2 l wody / 2 L. Wasser
  • 15 dag serka topionego / 15 dag Schmelzkäse
  • łyżka śmietany / 1 Löffel Sahne

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać, zeszklić na  patelni i dodać do mięsa. Do masy mięsnej wbić jedno jajko, wsypać bułkę tartą i wymieszać; następnie  uformować małe kuleczki.
Do wysokiego naczynia dodać 2 litry wody. Dodać włoszczyznę i pogotować aż zmięknie. Miękkie warzywa zblendować. Do wywaru warzywnego wrzucić kuleczki mięsa i gotować na małym ogniu 15 min. Po tym czasie dodać posiekany serek topiony, gotować jeszcze 5 min, do momentu rozpuszczenia się serka.
Zupę zdjąć z ognia, dodać łyżkę śmietany.
Można podawać z serowym makaronem tortellini.

Komentarze 2 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Pyszna zupa, często robię ją u siebie w domu. Na wierzchu posypują ją jeszcze startym serem.

  2. hmm.. ciekawy przepis. Jeszcze nigdy nie próbowałam takich nowości. Może czas spróbować czegoś nowego.