Zupa krem z ziemniaków i pora

Składniki/Zutaten
70g geschälte,in kleine geschnitten Möhre/ 70g marchewki, obranej, pokrojonej na mniejsze kawałki
     350g geschälte und geschnittene Kartoffeln/ 350g ziemniaków obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki
     3 EL Öl, ca. 30g/ 3 łyżki oleju, ok 30g
     Ca. 630 g Wasser/ ok. 630 g wody;
     1 TL Brühe/ 1 łyżeczka bulionu;
     1 TL Universalgewürz/ 1 łyżka przyprawy uniwersalnej;
     Pfeffer, Salz, Ingwer, Peperoni und Kräuter der Provence nach Belieben/ pieprz, sól, imbir, ostra papryka i zioła prowansalskie, do smaku
     1 Knoblauchzehe/ 1 ząbek czosnku;
     200 g Lauch (nur der weiße Teil)/ 200g pora (tylko białą część)

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać olej w garnku, na rozgrzany olej wrzucić wszystkie warzywa, podsmażyć na złoty kolor.
2. Dolać wodę, dodać sól, pieprz i wszystkie przyprawy, gotować ok. 40 minut.
3. Po ugotowaniu zmiksować na gładki krem.
4. Zupę podawać posypaną natką pietruszki, opcjonalnie można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
Smacznego!!!

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje