Zupa kalafiorowa

dsc_0406

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • 250 g mięsa z kością / 250 g Fleisch mit Knochen
  • 2 l wody / 2 l Wasser
  •  Marchewka / Möhrchen
  • Pietruszki /  Petersilie
  • 0,5 Selera / 0,5 Seeler
  • jeden średni kalafior / ein mitlerer Blumenkohl
  • koperek / Dill
  • 4-5 ziemniaków / 4-5 Kartoffeln
  • sól, pieprz / Salz, Pfeffer
  • kostka rosołowa / Brühwürfel
  • 1 łyżka śmietany / 1 Löffel Sahne
  • 1 liść laurowy / 1 Lorbeerblatt
  • 5 kulek czarnego pieprzu / 5 schwarzer Pfeffer-Körner
  • 3 kulki ziela angielskiego / 3 Piment-Körner

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, doprawić solą oraz pieprzem, wrzucić kostkę bulionową. Całość gotować na małym ogniu bez przykrycia ; powstały na powierzchni wywaru szum zebrać łyżką.
Kalafior umyć i pokroić na różyczki.  Pozostałe umyte i obrane warzywa pokroić w paski i dodać do wywaru. Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz czarnym pieprzem. Po ok 10 minutach dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.

Gotować ok 30 min. W szklance wywaru rozmieszać śmietanę i dodać do zupy.

Komentarze 3 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Idealna na zimowe dni 🙂

  2. Uwielbiam kalafior, ale zupy jeszcze kalafiorowej nie próbowałam. Zrobię chyba dzisiaj na obiad.

  3. Pyszna zupa, bardzo fajny pomysł na danie obiadowe 🙂