Zapiekanka z ryżem i tuńczykiem

Składniki/Zutaten

▪ 200g ryżu (basmanti lub brązowy)/ 200g brauner Reis
▪ 1 puszka tuńczyka w sosie własnym/ 1 Dose Thunfisch in hausgemachter Sauce
▪ 1 puszka kukurydzy/ 1 Dose Mais
▪ 400 g sera gouda/ 400g Gouda-Käse
▪ kilka pomidorków koktajlowych/ einige Kirschtomaten
▪ pęczek pietruszki/ Bund Petersilie
▪ 4 ząbki czosnku/ 4 Knoblauchzehen
▪ sól, pieprz/ Salz, Pfeffer

Sposób przygotowania
1. Ryż ugotować al dente.
2. W dużej misce wymieszać ugotowany ryż z kukurydzą, tuńczykiem, połową startego żółtego sera, posiekaną natką pietruszki. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym startym serem, udekorować połówkami pomidorków.
4. Zapiekać ok. 20-30 min. w temp. 180 st.

Można podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje