Tarta palce lizać :)

Składniki/ Zutaten

Ciasto kruche: / Mürbeteig:
– 1 szklanka mąki pszennej, / – 1 Glas Weizenmehl
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej,/ – 3 Esslöffel Kartoffelmehl
– 200 gram masła / – 200 g Butter
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia, / – 1 Teelöffel Backpulver
– szczypta soli / – eine Prise Salz
– 4 żółtka / – 4 Eigelb

Krem: / Creme:
2 białe czekolady / 2 weiße Schokoladen
1 mały serek mascarpone / 1 kleiner Mascarpone-Käse

Owoce: borówki / Früchte: Blaubeeren

Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i układamy na przygotowaną wcześniej formę. Wkładamy do rozgrzanego do temp. 170 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 mim.

Przygotowanie kremu: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem a następnie przekładamy na wystudzoną tartę.

Na tak przygotowane ciasto z czekoladą układamy owoce. Zaproponowałam borówki, ale mogą być maliny, jeżyny, truskawki…

Całość posypujemy delikatnie cukrem pudrem

SMACZNEGO!!!

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje