Tarta jabłkowa

tarta

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

1. Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej / 170 g Weizenmehl
  • 55 g cukru pudru / 55 g Zuckerpuder
  • szczypta soli / ein Prise Salz
  • 110 g masła/ 110 g Butter
  • 1 żółtko / ein Eigelb
  • 1 łyżka wody / 1 Löffel Wasser

2. Nadzienie jabłkowe:

  • 5 jabłek / 5 Äpfel
  • pół łyżeczki cynamonu / 0,5 Teelöffel Zimt
  • szczypta goździków
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo – 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiać, następnie dodać posiekne nożem masło. Wyrobić kruche ciasto. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut minut.

Na patelnię przełożyć kawałki jabłek, dodać cynamon, goździki, cukier oraz sok z cytryny. Pogotować chwilę na słabym płomieniu regularnie mieszając. Gdy owoce zmiękną zdjąć z palnika, lekko przestudzić.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.

Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Po nakłuwać widelcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 180ºC przez 30 – 45 minut, do złotego koloru. Przed podaniem wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze 2 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Jest pyszna !

  2. Aż ślinka cieknie na widok takich pyszności 🙂