Śledzie w sosie musztardowo-miodowym

P1070899

SKŁADNIKI / ZUTATEN

  • 4 solone filety śledzi a la matjas / 4 Salzhering a la matjas
  • 500 ml mleka / 500 ml Milch
  • 2 łyżki miodu / 2 Löffel Honig
  • 1 łyżka musztardy / 1 Löffel Senf
    • 1 łyżka majonezu / 1 Löffel Mayonnaise
    • cytryna / Zitrone
    • 100 ml oleju / 100 ml Öl
    • pęczek koperku / Dill
    • sól, pieprz /Salz, Pfeffer

Sposób przygotowania:

Śledzie włożyć do naczynia i zalać mlekiem – odstawić na 2 godziny. Po tym czasie filety śledziowe wyjąć z mleka i pokroić w kostkę. W osobnym naczyniu wymieszać miód, musztardę oraz majonez. Następnie nie przestając mieszać dodawać stopniowo olej. Miksować do powstania jednolitego sosu. Dodać sok z cytryny , doprawić solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodać pokrojone śledzie, wymieszać. Można odstawić na kilka godzin do lodówki, aby śledzie przegryzły się.

Komentarze 1 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Aż mi ślinka cieknie na widok takiej sałatki śledziowej. Pychotka.