Sałatka z kurczakiem w sosie musztardowo-miodowym

img_20161023_141121

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

1. Sałatka

  • miks sałat / Salatmischung
  • 100 g piersi z kurczaka / 100 g Hähnchenbrust
  • 3 sztuki suszonych pomidorów w oleju / 3 Stuck getrocknete Tomaten in Olivenöl
  • 3 plastry gruszki / 3 Scheibe Brine
  • 3 plastry jabłka / 3 Scheibe Apfel
  • prażone pestki dyni, słonecznika , migdały lub sezam / gebrannte Kürbiskern, Sonnenblumenkerne, Mandeln oder Sesam

2. Sos:

  • 1 łyżka musztardy / 1 Löffel Senf
  • 0,5 łyżki miodu / 0,5 Löffel Honig
  • 1 łyżka oliwy z oliwek / 1 Löffel Olivenöl
  • 1 łyżka soku z cytryny / 1 Löffel Zitronensaft

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kurczaka pokroić w plastry, ułożyc na blaszce i piec w nagrzanym do 170 C piekarniku w czasie 30 min.

Musztardę wymieszać z miodem i oliwą; dodać sok z cytryny. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać także opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Sałaty umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku, następnie położyć na nich plastry gruszki i jabłka. Upieczoną pierś ułożyć na wierzchu i polać sosem.

Komentarze 2 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Ciekawy pomysł na pyszną kolację 🙂 Chyba będę musiała wypróbować w domu 🙂

  2. Mariola Kowalska-Brzoza Odpowiedz

    super pomysł. Wygląda bardzo fajnie. Chyba wypróbuję u siebie w domu. Mam nadzieje że będzie smakować tak samo dobrze jak wygląda.