Pyzy

img-20160903-wa0001

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • 500 g mięsa mielonego / 500 g Hackfleisch
  • 1 cebula / 1 Zwiebel
  • bułka / ein Brötchen
  • bułka tarta / Semmelmehl
  • 2 jajka / 2 Eier
  • sól, pieprz / Salz, Pfeffer
  • 1,5 kg ziemniaków / 1,5 Kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej / 1,5 Glas Kartoffelmehl

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bułkę włożyć do wysokiego naczynia, zalać wodą. Cebulę posiekać drobniutko. Mięso mielone przełożyć do wysokiego naczynia, dodać rozmoczoną bułkę i bułkę tartą, jajko oraz posiekaną cebulę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z masy mięsnej  uformować małe kuleczki i usmażyć je na oleju.
Ziemniaki ugotować, następnie przecisnąć przez praskę. Dodać płaską łyżeczkę soli, jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jedną masę. Można dodać troszeczkę mleka. Z powstałego ciasta formować kuleczki, a następnie spłaszczyć je w rękach. Na powstałe placuszki ułożyć kulki mięsne i zlepić dokładnie brzegi, formując kuleczki.
Powstałe pyzy wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzić. Podawać oblane roztopionym smalcem ze skwarkami.

Komentarze 2 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Chyba mam już pomysł na dzisiejszy obiad 🙂

  2. Uwielbiam pyzy. Aż mi ślinka cieknie na widok tego zdjęcia. Ja podaję jeszcze z surówką z marchewki. Zmienia się wtedy całkowicie smak potrawy;)