Pyszne i proste ciasto z orzeźwiającym rabarbarem!

Składniki/ Zutaten:

  • 4 jajka/ 4 Eier
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru/ 1 Tasse feiner Zucker oder Puderzucker
  • 1 cukier wanilinowy/ 1 Vanillezucker
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła/ 1/2 Tasse Pflanzenöl oder zerlassene Butter
  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej/ 1 1/2 Tasse (240 g) Weizenmehl
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 Teelöffel Backpulver
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 Teelöffel Backpulver
  • 500 g rabarbaru/ 500 g Rhabarber
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 Teelöffel Zimt
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki.
  • Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
  • Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
  • Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.


Życzymy smacznego! 🙂

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje