Powracamy do Meksyku! Enchiladas chilli con carne.. :)

Składniki/ Zutaten:
⦁ 500 g mielonej wołowiny/ 500 g Rinderhackfleisch
⦁ jedna puszka pomidorów bez skórek/ 1 Dose passierte Tomaten
⦁ 1 puszka czerwonej fasoli z puszki/ 1 Dose rote Bohnen
⦁ 1/2 dużej pokrojonej w kostkę czerwonej papryki/ 1/2 große Paprikawürfel
⦁ 1/2 dużej pokrojonej w kostkę żółtej papryki/ · 1/2 große gelbe Paprikawürfel
⦁ 1 mała drobno pokrojona papryczka jalapeno, bez gniazd nasiennych (jeżeli chcesz zaostrzyć smak możesz je pozostawić)/ 1 kleiner fein gehackter Jalapenopfeffer, ohne Sockel (wenn Sie den Geschmack schärfen möchten, können Sie ihn belassen)
⦁ 1 puszka kukurydzy z puszki/ 1 Dose Mais
⦁ 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku/ 1 TL Kreuzkümmelpulver (Kreuzkümmel)
⦁ 1 pokrojona w kostkę cebula/ 1 gewürfelte Zwiebel
⦁ 1 łyżka oliwy z oliwek/ · 1 ELOlivenöl
⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano/ 1 TL getrocknete Oregano
⦁ 1 kostka bulionu wołowego/ 1 Würfel Rinderbrühe
⦁ 1 łyżeczka przyprawy chilli/ 1 TL Chili
⦁ 2 ząbki czosnku, wyciśnięte/ 2 gepresste Knoblauchzehen
⦁ placki do tortilli/ Pfannkuchen / Tortilla
⦁ sól i pieprz do smaku/ Salz und Pfeffer zum abschmecken


Przygotowanie:
Na patelnię wlej olej i rozgrzej, następnie wrzuć cebulę i zeszklij na złoto, dodaj przyprawy: czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano. Smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodaj zmieloną wołowinę i smaż mieszając od czasu do czasu.Gdy mięso się już zarumieni dodaj pomidory z zalewą (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać 250 ml bulionu wołowego i dopraw solą oraz pieprzem. Przykryj i gotuj przez 20 – 25 minut. Dodaj paprykę i gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie, od czasu do czasu mieszając (około 20 mniut). Na koniec dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę i pozostaw wszystkie składniki razem jeszcze chwilę na ogniu aby przeszły smakami. Wyłóż farsz na placek i złóż jak naleśnika.
Podawaj na gorąco. Smacznego/ ¡buen provecho! 🙂

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje