Polędwiczki drobiowe na pieczonych pomidorach


Składniki / Zutaten
▪ 6 polędwiczek z kurczaka lub indyka / 6 Geflügellenden (evtl. 2 Geflügelbrust) – Hühnerlenden i Hühnerbrust
▪ 0,5 cebuli / 0,5 Zwiebel
▪ 1 duży ząbek czosnku / 1 große Knoblauchzehen
▪ 3 duże pomidory / 3 große Tomaten
▪ sól ziołowa i pieprz do smaku / Kräutersalz und Teelöffel Pfeffer
▪ oliwa z oliwek do smażenia / Olivenöl

Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostki. Wrzucić na patelnię i smażyć z cebulą.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pomidorów.
4. Doprawić solą ziołową i pieprzem , piec aż odparuje większość soku. Jeśli pomidor jest wodnisty można dodać koncentrat.
5. Polędwiczki zarumienić na oliwie. W bardziej kalorycznej wersji można obtoczyć klasycznie w panierce.

Sosem pomidorowym polewamy polędwiczki, są wtedy bardzo soczyste. Danie najlepiej smakuje z ryżem, dowolnie doprawionym. Ja proponuję ze szczypiorkiem.
 


Smacznego!!!

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje