Placki z cukinii z serem feta

Składniki/Zutaten
 ▪ 1 średnia cukinia (ok. 300 g)/ 1 mittelgroße Zucchini (ca. 300 g)
    ▪ 100 g oryginalnego sera feta/ 100 g Fetakäse
   ▪ 4 łyżki mąki/ 4 Esslöffel Mehl
    ▪ 1 jajko/ 1 Ei
    ▪ 2 łyżki posiekanych ziół lub natki pietruszki/ 2 Esslöffel gehackte Kräuter oder Petersilie
    ▪ opcjonalnie: 1 łyżka posiekanego szczypiorku/ Optional: 1 Esslöffel gehackter Schnittlauch
    ▪ sól, pieprz, tłuszcz do smażenia/ Salz, Pfeffer, Bratfett

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cukinię przyciąć na końcach, następnie zetrzeć na tarce o większych oczkach. Umieścić w misce, dodać łyżkę soli i wymieszać.
2. Odstawić na około pół godziny, następnie odcisnąć z soku.
3. Włożyć z powrotem do miski, dodać startą na tarce fetę, mąkę, jajko, posiekane zioła i szczypiorek. Doprawić pieprzem oraz solą w razie potrzeby i wymieszać.
4. Rozgrzać patelnię, natłuścić ją, nakładać porcje cukinii i smażyć przez ok. 3 minuty na złoty kolor, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Smacznego!!!

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje