Pierniczki

20161121_140715

SKŁADNIKI / ZUTATEN

Część 1.

  • 1 kostka margaryny / 1 Margarine
  • 1 kostka masła / Butter
  • 0,5 kg cukru / 0,5 kg Zucker
  • 0,5 kg miodu / 0,5 kg Honig
  • 0,25 szklanki śmietany słodkiej / 0,25 Glas Sahne

Część 2.

  • 1,5 kg mąki / 1,5 Kg Weinzehnmehl
  • 1 łyżka sody / 1 Löffel Soda
  • 1 łyżka proszku do pieczenia / 1 Löffel Backpulver
  • 3 przyprawy do piernika / 3 Lebkuchengewürz
  • 3 łyżki kakao / 3 Löffel Kakao
  • 5 jajek / 5 Eier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierwszą część składników zagotować, następnie wystudzić.
Do wystudzonej już masy dodać składniki z drugiej części, zagnieść na jednolitą masę. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i odstawić na noc. Następnego ranka rozwałkować na grubość około 5 mm i wykroić pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C w czasie 10 minut.

Komentarze 2 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Wypróbuję w tym roku, bo mojego przepisu zawsze wychodzą twarde..

  2. Super przepis, pierniczki są mięciutkie i bardzo dobrze smakują. Polecam.