Makaron w sosie szpinakowym

IMG_20170121_203014

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • makaron wstążki / Bandnudel
  • 15 dag szpinaku / 15 dag Spinat
  • 10 dag wędzonego boczku / 10 dag geräuchert Speck
  • 1 cebula / 1 Zwiebel
  • 4 duże pieczarki / 4 große Champignon
  • sos pieczarkowy / Champignonsoße
  • 3 łyżki śmietany / 3 Löffel Sahne

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę pokroić w niewielką kostkę, następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Boczek pokroić również w małą kosteczkę i dodać do pieczarek, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać mrożony szpinak. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 min.
W szklance wody rozprowadzić sos pieczarkowy, dodać do składników. Przed podaniem dodać śmietanę.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Polać sosem. Podawać na gorąco.

 

Komentarze 5 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Też można robić Biały ser że szpinakiem jako farsz. Do naleśników. Albo pierogi.

  2. To pieczarki czy inne grzyby?

    • Oczywiście można zastosować inne grzyby, według uznania. My natomiast użyliśmy pieczarek.

  3. Uwielbiam szpinak, pod każdą postacią !

  4. Rewelacja. Idealny na podwieczorek.