Kluski śląskie z polędwiczkami wieprzowymi i surówką

Skladniki/ Zutaten

▪ ok. 800 g polędwiczki wieprzowej / Schweinefilet
▪ 2 ząbki czosnku/ zwei Knoblauchzehen
▪ 1 łyżka masła/ ein Esslöffel Butter
▪1 łyżka oliwy/ ein Esslöffel Öl
▪ 1/2 cebuli / die Hälfte der Zwiebel
▪1 marchewka/ eine Karotte
▪kawałek pora / ein Stück Lauch
▪ 500 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego/ 500 ml Hühner- oder Gemüsebrühe
▪ 2 łyżki sosu sojowego/ Sojasuce
▪ 4 łyżki słodkiej śmietanki z kartonika 12% lub 30%/4 Esslöffel Sahne mit
▪ 12% oder 30% Karton
▪1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/ 1 Teelöffel Kartoffelmehl
▪ 4 łyżki posiekanego koperku/4 Esslöffel gehackter Dil

Sposób przygotowania:

  1. Odciąć białą błonę po zewnętrznej stronie polędwiczki, następnie pokroić ją na ok. 2 cm plastry. Każdy troszkę rozbić na ok. 1 cm plasterki. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć startym czosnkiem.
  2. Rozgrzać garnek z grubym dnem, dodać masło i oliwę. Włożyć plastry mięsa i podsmażyć z dwóch stron na większym ogniu przez ok. 3 min z każdej strony. 
  3. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i startą marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę pora. Wymieszać i smażyć przez ok. 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu.
  4. Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40 minut do miękkości mięsa. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę. Na koniec dodać posiekany koperek.
  5. Wymieszać śmietankę z mąką ziemniaczaną oraz kilkoma łyżkami wywaru z mięsa. Przelać do garnka z mięsem, wymieszać i delikatnie podgrzać.

Propozycja podania:
z kluskami śląskimi oraz surówką z pora, marchewki, jabłka (wszystkie składniki skrapionę oliwą i cytryną, doprawione solą i pieprzem)

Smacznego!!!

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje