Grilowane lub smażone boczniaki z bagietką

Składniki/Zutaten
▪ 250 g boczniaków (1 opakowanie)/ 250 g Austernpilze
▪ 1 średnia bagietka/1 mittelgrosses Baguettebrot
▪ 3 łyżki oliwy/ 3 Essloeffel Olivenoel
▪ 2 ząbki czosnku/ 2 Knoblauchzehe
▪ 2 łyżki natki pietruszki/ 2 Teeloeffel Petersilie
▪ 2 łyżki mieszanki nasion słonecznika i sezamu/ 2 Teeloeffel Sonnenblumenkerne / Sesam
▪ sól, pieprz/ Salz, Pfeffer

Sposób przygotowania:
1. Boczniaki pokroić wzdłuż w wąskie słupki.
2. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą patelnię i położyć na niej pokrojone boczniaki.
3. Piec ok. 3 minuty z każdej strony, aż grzyby się zarumienią, doprawić solą.
4. W małym naczyniu wymieszać oliwę z posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem, posmarować powstałą mieszanką grzyby. Chwilkę smażyć . W międzyczasie podprażyć nasiona słonecznika i sezamu.
5. Zsunąć boczniaki na bok patelni, na patelnię położyć plasterki bagietki, zarumienić z każdej strony.
6. Boczniaki ułożyć na liściach rukoli, posypać zarumienionymi orzeszkami.

Smacznego!!!

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje