Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • 40 dag fasoli JAŚ / 40 dag Weiße Bohne
  • 50 dag kiełbasy / 50 dag Wurst
  • 3 łyżki majeranku / 3 Löffel Majoran
  • 1 łyżka soli / 1 Löffel Salz
  • 4 szt ziela angielskiego / 4 Stuck Piment
  • 4 liście laurowe / 4 Lorbeerblätter
  • szczypta cukru / ein Prise Salz
  • 1 łyżka mąki pszennej / 1 Löffel Weizenmehl
  • 2 cebule / 2 Zwiebeln
  • 3 ząbki czosnku / 3 Knoblauchzehen
  • przecier pomidorowy / Tomatenmarkt
  • olej / Öl
  • pieprz / Pfeffer

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolę przełożyć do wysokiego naczynia i zostawić na noc. Wody musi być ponad fasolę około 4 cm. Na następny dzień odlać wodę, zalać nową i gotować z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego.

W międzyczasie pokroić w plasterki kiełbasę, a czosnek i cebule drobno posiekać. Na patelni z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju rzepakowego podsmażyć kiełbasę. Następnie kiełbasę przerzucić do gotującej się fasoli. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule wraz czosnkiem i również dodajemy do fasoli.

Całość gotować do momentu gdy fasola będzie miękka.

Pod koniec gotowania dodać sól, majeranek, cukier, koncentrat pomidorowy oraz pieprz czarny mielony.

Przygotowujemy także zasmażkę. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podrumienić mąkę, a następnie dodać ją do fasolki. Wszystko chwilę podgotować. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje