Ciasto z cukini

20170905_222635

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • 6 jajek / 6 Eier
  • 2 szklanki cukru / 2 Glas Zucker
  • cukier waniliowy / Vanillenzucker
  • 1 szklanka oleju / 1 Glas Öl
  • 3,5 szklanki mąki / 3,5 Glas Weizenmehl
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 Teelöffel Backpulver
  • 1 łyżeczka sody / 1 Teelöffel Soda
  • 2 łyżki kakao / 2 Löffel Kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu / 1 Teelöffel Zimt
  • 600 g cukini / 600 g Zucchini

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać i usunąć pestki, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Nadmiar soku odlać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem, kakao, sodą i cynamonem. Dodać cukinię i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać na blaszkę ( wymiary 24 x 36 cm) wyłożoną papierem. Piec 45 min w temperaturze 180 C.

Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje