Browny

DSC_0412

SKŁADNIKI / ZUTATEN:

  • 100 g gorzkiej czekolady / 100 g bittere Schokolade
  • 50 dag masła / 50 dag Butter
  • 2 jajka / 2 Eier
  • 4 łyżki cukru / 4 Löffel Zucker
  • szczypta soli / ein Prise Salz
  • 1 łyżka mąki / 1 Löffel Weinzehnmehl
  • cukier puder / Zuckerpuder
  • lody śmietankowe / Vanilleeis

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przepis na 4 porcje.

Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ułożyć na blaszce do pieczenia.  W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła. Wszystko wymieszać do powstania jednolitej masy.
Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać cukier i szczyptę soli. Ważne aby jajka nie zostały ubite na puch. Następnie dodać mąkę i miksować krótko na wysokich obrotach. Następnie dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać trzepaczką.
Powstałe ciasto przelać do foremek, włożyć do piekarnika na 8-9 min.  W tym czasie ciasto nieco urośnie, po bokach i na wierzchu będzie ścięte, natomiast w środku pozostanie płynne).Po tym czasie wyjąć ciasteczka z piekarnika i odczekać ok 1-2 min. Delikatnie obkroić nożem boku foremek, aby ułatwić wyjmowanie. Przełożyć na talerzyk, obsypać cukrem pudrem i podawać na ciepło z lodami.

Lody można zastąpić również owocami, czy musem czekoladowym.

Komentarze 4 odpowiedzi

Twoje informacje

  1. Uwielbiam 😉

  2. Mój ulubiony deser. Kocham czekoladę <3

  3. Bardzo czekałem na nowe wpisy i… nareszcie! Deserek wygląda pysznie! :₽

  4. Bardzo słodki deser. Niestety ciężko go wykonać w domu.. 🙂