Bezowy tort owocowy

Składniki/ Zutaten:

5 sztuk białka/ 5 St. Eiweiß
220 gramów cukru drobnego/ 220 g feiner Zucker
1 łyżka octu/ 1 EL Essig
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ 1 EL Kartoffelmehl
500 mililitrów śmietany kremówki/ 500 ml Schlagsahne
1 serek mascarpone/ 250 g Mascarpone-Käse
250 gramów malin/ 250 g Himbeeren
250 gramów borówek/ 250 g Heidelbeeren
70 gramów winogron/ 70 g Trauben




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Białka (w temperaturze pokojowej) ubij na wysokich obrotach, pod koniec ubijania stopniowo, po 1 łyżce dodaj cukier.
  • Kiedy dodasz już cały cukier, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze chwilę, beza musi być lśniąca.
  • Na papierze do pieczenia zaznacz okrąg o średnicy 18cm (np. odrysowując od małego talerzyka) i wyłóż bezę. Brzegi bezy podnieś szpatułką do góry.
  • Piecz w nagrzanym do 130C piekarniku bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie obniż temperaturę do 100C i susz przez 2 godziny.
  • Śmietanę ubij na sztywno dodaj serek mascarpone
  • Na wierzch ułóż borówki, maliny i winogrono.

Smacznego 🙂



Komentarze 0 odpowiedzi

Twoje informacje